
Ilumenüü: nahale kasulikumate toiduainete top
Nahk on meie tervise peegel. Dermatoloogid j kosmetoloogid väidavad, et vale toitumis ratsioon, seedimis haigused, ainevahetus probleemid kajastuvad meie naha välimusel.
Tervise võti on peidetud mitte eliitkreemide purkide sees, vaid külmkappi riiulite peal. Just see, mida meie sööme kõige rohkem mõjutab meie naha ja terve organismis seisundil.
Millised toiduained on nahale kasulikud saame teada sellest artiklist.
Terve naha vaenlased ja sõbrad
Kõik, mis asub teie taldrikus saab mitte ainult toita vaid samas ka anda lööki organismile vale ratsiooni puhul. Keedetud, hautatud ning pikalt külmutatud toiduained säilitavad endas vaid vähese vitamiinide osa.
Konservandid, värvained, aromatisaatorid, fast food, alkohol – kõik see järk järgult proovib meie keha tugevust.
Vale toitumisest loobumine nahale kasulikute toiduainete kasuks saab anda suurema effekti, kui kallis kosmeetika ning salongi protseduurid. Balanseeritud ratsioon toidab organismi vitamiinide ja mineraalidega mitte halvemini kui multivitamiinide kompleksid apteegist, samas biosaadavus on isegi parem.
Ilusale nahale toiduained saavad küllastada seda terve vahetamatu vitamiinide nimekirjaga:
— A ( retinool) – kaitseb väliskeskkonna negatiivse mõju eest, niisutab nahka, teeb seda elastseks. Sisaldub sibulas, porgandis, munakollases, võis, aprikoosides;
— B2(riboflaviin)– normaliseerib ainevahetusprotsesse, parandab rakkude hingamist. Sellega on rikkalikud sellised nahale kasulikud toiduained nagu munad,liha ja kala, juust, šokolaad, mandlid;
— B7(biotiin) – stimuleerib epiteeliumi uuendamis- ja regenereerimisprotsesse. Sisaldub munakollastes, maksas, rukkileivas, kreeka pähklites, oalaadsetes;
— B9( foolhappe) – säilitab näo noorust, annab näole värske välimuse. Maitseroheline, lehtsalat, maks, kliid, täisteraline jahu,oalaadsed- sellised nahale kasulikud toiduained sisaldavad selle vitamiine suures hulgas;
— Vitamiin C – kingib nahale ilusa sileda värvi, kaitseb silmade all tumedate ringide eest, mõjutab kollageeni tootmisprotsesse. Sisaldub tsitruselistel, sõstras, paprikas, spinatis, kibuvitsas;
— P(rutiin)– võitleb veresoonte hapruse vastu, eeldab kuperoosi ilmnemist. Toiduained nahale rikkalikud rutiiniga on must aroonia, ploomid, kirsid, vaarikad, paprika, tomatid, roheline tee
Top -9 nahale kasulikuid toiduaineid
Balanseeritud ratsioon mängib peamist rolli organismi tervenemisel.
Igapäevaselt kasutades näo nahale kasulikkuid toiduaineid ei ole võimalik saada vitamiinidega üleannutuse nagu on see võimalik apteegist preparaatide puhul. Lisaks kasulikud ained omanduvad toidust paremini, kui vitamiinide kunst kompleksidest. Meie pakume tutvuda nahale kasulikute toiduainete top-iga, mis on võimelised parandada selle seisundi ning ka seedimise.
1.Tsinkiga küllased toitained
Rasvane kala, austrid. kanamaks, seedripähklid regulaarse kasutamise puhul soodsalt mõjutavad kollageen kiunete tootmist. Tsink algatab naha uuendamis protsesse, normaliseerib rasunäärmete tööd, võitleb põletiku ja vinnilööve vastu.
2.Porgand
Provitamiin A, mis sisaldub porgandis ja teistes oranzides juurviljades, vastutab epiteeliumi uuenemise vastu. Antud nahale kasulikute toiduainete kasutamine võitleb mimiliste kortsude tekkimise vastu, võimaldab näonaha siledust ja ilusa värvi. A vitamiini tuletis – retinool, omab antimikroobse omaduse ning reguleerib naha rasu tootmist, kõrvaldab kuivust ja ketendust. Porgandit tuleb süüa hapukoore või teiste rasvadega- see parandab A vitamiini biosaadavust.
3. Roheline tee
Vähesed on kuulnud selle toniseeriva jooki kasulikkusest. Tee on rikastatud kaltsiumi, joodi, tsinki, A ja C vitamiini ja antioksüdantidega- ainetega mis aeglustavad vananemisprotsesse. Rohelise tee võimalus toksiinide väljaviimiseks teeb seda moodsete detoks- dieetide populaarseks koostisosaks.
4. Kasulikkute rasvadega rikastatud toiduained
Rasvane kala, oliiv- ja liinaõli on nahale kasulikute toiduainete nimekirjas esimesed, kuna on polürikastamatu rasvade omega -3 ja omega 6 rikastatud. Antud ained tugevdavad küüsi ja juukseid, parandavad siseorganite tööd. Selleks et varajaseid kortsuid vältida, tuleb oma ratsioonile lisada lõhet ja skumbriat 2-3 korda nädalas ning hommikuti võtma ühe teelusikatäis oliiv- või liinaõlit.
5. Sesoonsed juurviljad
Värskelt kogutud saak sisaldab endas kasulikkute ainete maksimaalse protsendi. Sesoonsetes juurviljades ja maitserohelistes sisalduvad antioksüdandid kaitsevad nahka fotovananemise eest, tugevdavad selle kaitse omadusi tulevate külmade eest.
6. Merevetikad
Sisaldavad endas 60 mikroelementi ning üle 10 mineraali, vitamiinide A, B, C, pantoteen- ja foolhappe, niatsiini ja joodiga rikastatud. Laminaria on kasulik nii söömisel kui ka kosmeetiliste maskide koostisosana.
7. Punane vein
Kõlab paradoksaalselt aga vaatamata sellele, et alkohol teeb nahka tuhmaks ning peenikeseks, üks klaas punase veini saab kutsuda vastase efekti. Antioksüdandid, kalium, mangeesium, ning liigikaudu veel 20 mineraali , mis sisalduvad punases veinis viivad toksiine välja, aeglustavad vananemist ning kingivad põskedele tervisliku puna.
8. Pähklid
Kreeka ja seedermänni pähklid, pistaatsiapähklid – on nahale kasulikud toiduained , mis on polürikastamatu rasvhapete omage- 3 allikaks. Mandlis sisalduv E vitamiin hoiab niiskuse nahas, võitleb vaba radikaalide kogumise vastu.
9. Tsitrusviljad
Puu- ja juurviljad , mis on C vitamiiniga rikkalikud – on antioksüdantide tugevaim naturaalne allikas. Need aitavad organismit kollageeni ja elastiini tootmisel, mis vastutavad naha elastsuse eest. Lisaks sellele tsitrusviljad sisaldavad nikotiinhapet ja B rühma vitamiine.
Koostades oma ratsiooni lisage sellele nahale kasulikkuid toiduaineid ning nahk särab nooruse ja iluga.